Polski Szlak Kulinarny (odc. 2) – Zajazd pod zamkiem – Rytro

 

nóż i widelec

Wyprawa na mecz do pobliskich Barcic była okazją zapoznania się z lokalną ofertą gastronomiczną. Jako, że Barcice nie miały nic ciekawego do zaoferowania w tej materii, najbliższym lokalem, który wyłowiłem w internetowej sieci był Zajazd Pod Zamkiem w Rytrze.


Pierwsze wrażenie (bardzo szybko zatarte) jest negatywne. Lokal mieści się w przydrożnym zajeździe, gdzie prócz kuchni są też inne lokale usługowe. Wszystko inne było jednak w niedzielę zamknięte i do końca nie byłem pewien czy czynna jest restauracja. Podejrzewam, że niejeden klient po dotarciu do pierwszych drzwi wejściowych zrobił w tył zwrot i gdy teraz czyta te słowa to może żałować.

Lokal to typowa jadłodajnia z polską kuchnią.
Wystrój nie powala na kolana, ale zapachy z dolatujące z kuchni zachęcają, podobnie jak i ceny w menu. Mój wybór padł na: rosół z makaronem, kotlet de volaille, frytki, zestaw surówek.
Cena za całość wraz z półlitrowym napojem nie przekroczyła kwoty 30zł
Rosół bardzo smaczny, wyraźnie wyczuwalny smak wołowiny, a więc gotowany na mięsie a nie na kurzych szkieletach. Drugie danie również wyśmienite, duża porcja frytek, soczysty

kotlet, smaczne surówki. Nic, tylko zajadać. Na koniec jeszcze dorzucę duży plus za cenę napoju. Zawsze będę piętnował lokale, które mają w sprzedaży napoje o objętości 0,2 litra w cenie, za którą można by kupić dwie litrowe butelki takiego napoju w sklepie. Tu nic takiego nie miało miejsca. Cena napoju nie przekroczyła 5zł.

Podsumowując. Nie ma co szukać tu egzotycznych potraw, czy innych pompatycznych rzeczy na talerzu. Mamy tu tradycyjną polską kuchnię w najlepszym wydaniu

https://www.facebook.com/podzamkiemrytro/

 

Pin It

Odwiedziło nas

DziśDziś647
WczorajWczoraj531
Ten TydzieńTen Tydzień2437
Ten MiesiącTen Miesiąc15325
W SUMIEW SUMIE1008368

REDAKCJA