Polski Szlak Kulinarny (odc. 2) – Zajazd pod zamkiem – Rytro

 

nóż i widelec

Wyprawa na mecz do pobliskich Barcic była okazją zapoznania się z lokalną ofertą gastronomiczną. Jako, że Barcice nie miały nic ciekawego do zaoferowania w tej materii, najbliższym lokalem, który wyłowiłem w internetowej sieci był Zajazd Pod Zamkiem w Rytrze.

Add a comment

Czytaj więcej: Polski Szlak Kulinarny (odc. 2) – Zajazd pod...

Polski Szlak Kulinarny (odc. 1) – Restauracja Kochanówka – Siedlce

baner 6x41Nie samym kebabem człowiek żyje – tako pismo rzecze!
Toteż i my na naszym szlaku, kierując się tą zasadą odwiedzamy: karczmy, gospody, szynki, tawerny i oberże oraz spisujemy cośmy tam jedli i pili, abyście i Wy w podróży swej głodu nie zaznali!


Pierwszy raz miałem okazję skosztować kuchni litewskiej. W miarę zbliżania się do Siedlec zaczynam przeglądać ofertę kulinarną tego miasta na tablecie. W oczy rzuca się restauracja Kochanówka – raz przez wzgląd na nazwę, dwa na nietypową jak dla polski ofertę – kuchnię litewską.
Tyle wieków wspólnej państwowości, co niedouczeni propagandyści próbują przeinaczyć, czyniąc z Rzeczypospolitej OBOJGA Narodów, państwo Polskie -  a ja nigdy nie miałem okazji skosztować tego, co jest chlebem powszednim Bałtów znad Niemna.

Add a comment

Czytaj więcej: Polski Szlak Kulinarny (odc. 1) – Restauracja...

Polski Szlak Kebabowy (odc.2) – AMRIT ORIETAL FOOD – Warszawa

logo 465x320Po wielu latach nieobecności zawitałem do stolicy. Dekadę temu, gdy byłem tam częstym gościem (niewiele brakło a zostałbym słoikiem, bo starałem się o pracę), stołowałem się chińskiej knajpce, tuż obok miejsca gdzie rozpatrywano moje CV.
Tym razem wjazd był turystyczny a posilić się trzeba było. Przy wyborze miejsca konsumpcji zadecydowała odległość od hotelu. Wybór padł na AMRIT ORIENTAL FOOD .
Lokal ten oferuje kuchnię syryjską. Wnętrze utrzymane jest w klimatach bliskiego wschodu. Mimo sporej liczby miejsc, musieliśmy polować na wolny stolik. Było to pierwszą oznaką, że warto skosztować tego,  co kuchnia ma do zaoferowania. Wybrałem tradycyjnie  kebab na talerzu. Czy było warto? Odpowiedź poniżej.

Add a comment

Czytaj więcej: Polski Szlak Kebabowy (odc.2) – AMRIT ORIETAL...

Polski Szlak Kebabowy: AYDO – Chmielnik

3d IMG 8752Witamy w nowym cyklu reportaży, które będą ukazywać się na stronach 3D. Jako, że jesteśmy znani nie tylko z licznych podróży, ale również z zamiłowanie do kebabów, postanawiamy informować Was o tym, gdzie jeść warto, a których miejsc należy unikać. Chętnie też odwiedzimy miejsca polecane przez naszych czytelników. Wzorem przewodnika Michelina, będziemy przyznawać gwiazdki. Naszym „gwiazdorem” będzie red. Grochal, który ustalił wstępne kryteria. Oczywiście, jak wiadomo, życie jest pełne niespodzianek a my nie jesteśmy ludźmi, którzy uważają się za służbistów, oceny mogą w pewnych przypadkach „naciągane w górę lub w dół”. Jedliśmy już pewnie przynajmniej w 100 kebabowniach w Polsce, ale nie będziemy opisywać tego co było, bo jak każdy wie, mało który kebab potrafi utrzymać renomę przez wiele lat. Toteż pierwszym naszym lokalem w Przewodniku, będzie – AYDO Kebab z Chmielnika.
Add a comment

Czytaj więcej: Polski Szlak Kebabowy: AYDO – Chmielnik

Odwiedziło nas

DziśDziś345
WczorajWczoraj172
Ten TydzieńTen Tydzień345
Ten MiesiącTen Miesiąc4676
W SUMIEW SUMIE1187985

REDAKCJA